• Vážení hráči, Dne 20.3.2024 (středa) bude hra aktualizována na verzi 2.308. V důsledku toho se do hry nebudete moci po určitou dobu přihlásit. Níže naleznete podrobný seznam změn. Děkujeme za pochopení. Více informací najdete na herním fóru
  • Vážení hráči, v úterý 2. dubna v 10:00 hodin (serverového času) nás navštíví speciální host: vybíravá a stále hladová mýtická slepice z podsvětí. Nakrmte ji a získejte odměny pro svou říši! Najít krmení pro slepici je snadné. Obyčejnými akcemi ve hře: stavba budov, útočení/bránění, zkoumání, cvičení jednotek a sesílání kouzel můžete získat různé ingredience. Více informací najdete na herním fóru

Grepo expedice - kukin

DeletedUser4388

Guest
Grékom dlhé roky vŕtalo v hlave, ako je možné, že len štyri zo siedmich divov sveta ležia na území ich ríše. Ich zapálenosť pre kultúru bola veľká. Neexistovalo veľa vecí, ktoré by boli dôležitejšie a naliehavejšie ako kultúrne vyžitie obyvateľstva.

V tomto období to platilo ešte väčšmi. Gréci boli nespokojní. Aténski vladári pred pár týždňami zvýšili dane. Gréci boli šokovaní, veď žiadna finančná kríza nebola. Avšak ešte nevedeli, čo sa pripravuje. Nevedeli, že sa strojí výprava za splnením veľkej gréckej túžby – spoznanie zostávajúcich troch divov sveta, ktoré im Zeus veľkou trúfalosťou nenadelil na grécku pôdu.

Aténska flotila sa po dlhých týždňoch príprav dáva do pohybu. Tentokrát však nie kvôli ďalšiemu vojenskému ťaženiu proti Sparťanom, ale kvôli oveľa ušľachtilejšej veci. Lode veľmi oťaželi pod ťarchou veľkých zásob olív, bieleho chleba a – čo si budeme nahovárať – podstatná časť záťaže ide na trov desiatkam amfor s vínom a pivom vytočeným pri Oktoberfeste.

Aténske lode sa vydali na cestu – Krétske a Stredozemné more ich privedie k prvému cieľu expedície – Majáku na ostrove Fare. Gréci sa razom ocitajú v delte „rieky živenej bohom“ – Nílu.

Maják dlho hľadať nemusia. Je pár kilometrov od kotviska ich lodí. Antickí „inžinieri“ veľmi podrobne zakresľujú podobu majáku, pisatelia píšu – štvorcový pôdorys so stranami 180-190 metrov, na základni stojí veľký jednoposchodový palác so štyrmi vežami na každom rohu, z jeho stredu vystupuje asi 70-80 metrov vysoká veža na vrchu lemovaná cimburím.

Velitelia expedície usúdili, že takýto popis bude vládcom a ľudu stačiť a vydali sa ďalej. Vedeli, že ďalší cieľ dosiahnu jedine peši. Boli to egyptské pyramídy. Od Majáku nie sú príliš vzdialené, no púštne horúčavy dajú zabrať. Palmové háje na okraji Nílu sú však príjemnými oázami a Aténčania cestu absolvovali pomerne rýchlo.

Pyramídy sú mohutné a veľkolepé. Najúžasnejšie architektonická myšlienka, ktorá nemôže byť prekonaná – hovoria mnohí. Pyramíd je asi 70-80, mnohé už podľahli zubu času. Ich tieň ani nevidno, pretože svojou polohou sa navzájom „stravujú“.

Dosť ale bolo kochania. Čaká ešte jeden div. Semiramidine visuté záhrady. Flotila sa opäť musí dať do pohybu, cestou do Mezopotámie sa Gréci zastavujú na Cypre, kde už takmer dochádzajú zásoby oktoberfestového piva.

Do krajiny medzi dvomi riekami, kde bol podľa Biblie pozemský raj, vstupujú užasnutí Gréci. Babylon bol krásny a Záhrady ešte krajšie. Vynikajú originálnosťou, dômyselnosťou a najmä krásou. Piliere tiahnuce sa na štyri strany. Stupňovité terasy s palmovým hájom so sadom citrusov, v ktorom šumia fontány. Uprostred altánok pokrytý rôznofarebnými kachličkami.

Grékom sa nechcelo odchádzať, ale museli, pretože aténski vladári už netrpezlivo čakali na výsledky veľkolepej expedície, ktorými by sa mohli zaskvieť v očiach aténskeho ľudu.

A veru bolo tak. Aténska verejnosť bola nadšená. Mimo iného mali ďalší dôvod, prečo sa cítiť lepší ako Sparťania. Aj zvýšené dane boli zabudnuté. Ako to už tak odnepamäti chodí, prednedávnom kameňovaní vládcovia Atén boli opäť do neba vynášaní a účastníci náročnej expedície, ktorí počas svojej cesty vypotili veľa potu a vydali mnoho námahy, zostali zabudnutí.
 
Nahoru